REVISTA

școlii

"Luceafărul"

Castelul Dracula, gazda românească pentru Halloween

Publicat pe: 9 Nov 2020
Categorii: Sărbători, Desene

CREATOR-IMAGINE 1: TOMA DARIUS, CLASA a IV-a A
CREATOR-IMAGINE 2: PETRIȘOR MARIA RUXANDRA, CLASA a III-a A
CONȚINUT: observatorbn.ro

Ca să refaci drumul lui Johnathan Harker din romanul Dracula, de Bram Stoker, trebuie să pornești din Bistrița și să treci prin toate localitățile de pe Valea Bârgăului, până în Pasul Tihuța. Satele  sunt tăcute și cam pustii în vremea asta, pentru că s-a făcut frig, oamenii și-au cules ce au avut de cules de prin grădini, livezi sau vii, și-au adunat lemne de foc pe lângă casă și așteaptă iarna. Ca în fiecare an, la Hotel Castele Dracula, construit pe vremea lui Ceaușescu, se organizează o petrecere de Halloween pentru cei care celebrează această sărbătoare în România, dar, mai ales, pentru străini. În acest an, peste 100 de turiști din Anglia, Statele Unite și Canada au venit la Castel să simtă atmosfera „horror“ a locului. Oaspeții au primit pandative în formă de țăruși pentru a se feri de vampiri.

Odată cu lăsarea întunericului, Castelul Dracula a fost împânzit de personaje care mai de care mai înfricoșătoare, gata să petreacă împreună această sărbătoare „importată“, controversată, respinsă de unii români, dar iubită de copii și chiar de părinții lor, în ultimii ani.

Aerul mistic, medieval și accentele gotice prevestesc, ca de fiecare dată, o petrecere pe cinste. Au făcut parte din ritual focul de tabără care ardea năbădăios, muzica lăutărească, decorul, mâncarea şi băutura, mereu în ton cu evenimentul, iar participanţii s-au întrecut cu costumele, de la vrăjitoare ale întunericului, contele nelipsit la schelete.

Seara a început cu frigărui la foc de tabără. Mulţi sunt pentru prima dată aici şi au apreciat ospitalitatea oamenilor şi frumuseţea locurilor. Am fost curioși să aflăm păreri direct de la cei prezenți: 

"Totul este extraordinar! Am venit tocmai din Arizona, Kentucky și respectiv Vancouver, Canada, pentru a petrece o seară memorabilă. Este pentru prima dată când venim în Europa și prima dată în România. Vă iubim țara deja! Facem parte dintr-un tur organizat și am vizitat mai multe locuri: București, Castelul Bran, Brașov. Suntem pregătim pentru o noapte înfricoșătoare!"

Ne-am întânit și cu o Vrăjitoare a Întunericului mai atipică, care declară: 

"Am avut parte de o experiență minunată cu ocazia acestui tur. Ne-am îndrăgostit de tradițiile voastre, de magie și ne bucurăm că putem împărtăși cu voi asta! Nu cred ca este un loc mai bun de a serba Halooween-ul decât aici, în Transilvania, cu oameni minunați."

Localnicii din zonă au venit și ei să vadă petrecerea, dar mai mult de pe margine. Nu au intrat în vorbă cu „străinii“, i-au privit cu multă curiozitate de la distanță și le-au făcut poze cu telefoanele.

Castelul Dracula din pasul Tihuța a fost construit la inițiativa unui personaj vizionar din Bistrița, Alexandru Misiuga. El a citit romanul lui Bram Stoker, „Dracula“, un roman despre care se spune că s-a vândut mai bine decât Biblia. Acțiunea romanului se desfășoară în Bistrița-Năsăud, fiind menționate câteva obiective care există în ziua de azi datorită acestui roman: Hotelul Coroana de Aur, Castel Dracula din Pasul Tihuța.

ARTICOLE SIMILARE


Dovleci fără cioplire
  • 287 vizualizari

Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.