REVISTA

școlii

"Luceafărul"

Halloween versus Ziua Tuturor Sfinților

Publicat pe: 27 Oct 2020
Categorii: Sărbători

FOTO: historia.ro

 

Noaptea Tuturor Sfinților

Numele de Halloween  (All Hallows' Day)  a apărut de la termenul "hallow", care înseamnă sfânt. Noaptea de Halloween este numită "Noaptea tuturor sfinților", fiind o sărbătoare catolică. Acesta provine dintr-o sărbătoare a vechilor celți și a populațiilor anglo-saxone care trăiau pe teritoriul Marii Britanii de azi. În urmă cu mai bine de 2000 de ani ei celebrau noul an la 1 noiembrie și credeau că spiritele rele vin în lumea celor vii în noaptea de 31 octombrie. Obiceiul modern de a da dulciuri și de a se costuma are rădăcinile abia în Anglia medievală. Pentru a evita să fie recunoscuți de spiritele rele, oamenii se deghizau și puneau la fereastră mâncare pentru a îmbuna fantomele. Practica s-a transformat în ziua de azi în obiceiul de a da dulciuri copiilor care bat la ușă costumați în fantome și spiriduși.

 

Ziua Tuturor Sfinților

La ortodocși, Duminica Tuturor Sfinților este vara, după Rusalii, în vreme ce la catolici se sărbătorește la 1 noiembrie.  Este o sărbătoare comună a tuturor sfinţilor care s-au pierdut în negura veacurilor, s-au uitat, sau ale căror nume au rămas necunoscute.

Spre exemplu, în Ardeal, Maramureș și Banat această zi se sărbatorește sub denumirea de Luminație. Mii de oameni pornesc încă de dimineaţă spre cimitir, unde îi pomenesc pe cei dragi. Până târziu în noapte, împodobesc mormintele cu flori şi aprind lumânări (puse chiar și în dovleci scobiți). Sâmbătă, creştinii ortodocşi fac colivă pentru Moşii de Toamnă și rostesc rugăciuni pentru odihna veșnică.

 

Pro și contra Halloween

 Deși nu este o sărbătoare românească, Halloweenul aduce distracție și multe dulciuri. Seamănă cumva cu colindul copiilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Copiii sunt sunt interesați de tot ceea ce înseamnă distracție, purtând costume cât mai haioase și mai interesante, sculptând fețe vesele sau înfricoșătoare în dovleci mai mari sau mai mici.

 Pe de altă parte, Halloween-ul poate presăra în mintea copiilor mai mici frica de întuneric și de existența unor făpturi care apar noaptea în scopuri rele.

”Copiii, până la o anumită vârstă nu fac diferența între planul real și cel imaginar. Anumite lucruri care par amuzante pentru adulți, pot fi absolut înspăimântătoare pentru ei”,

avertizează psihologul Clark. El avertizează că miezul Halloween-ului este celebrarea morții.

 

Tu ce părere ai? Ești pro sau contra Halloween?

Este oare suficient să explicăm copiilor, ceea ce este real și ceea ce este ficțiune?

Este Halloween-ul o sărbătoare care vi se adresează vouă copii?

ARTICOLE SIMILARE



Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.