REVISTA

școlii

"Luceafărul"

Dovlecelul pirat

Publicat pe: 9 Nov 2020
Categorii: Sculpturi, Sărbători

CREATOR-IMAGINE: COJOCARIU VLAD MIHAI, CLASA a III-a A
CONȚINUT: kitchenshop.ro

Nu știm alții de ce iubesc Halloween-ul, dar la noi lucrurile sunt destul de clare. Halloween-ul ăsta american e un prilej în plus să coacem niște tarte și plăcinte românești, de toamnă :) Și în timp ce în casă miroase a scorțișoară și cuișoare, sculptăm dovleci în forme haioase și le punem semințele la cuptor, pentru ronțăieli cu parfum nostalgic de copilărie. Ce să nu-ți placă la combinația asta?

În zona de tarte și plăcinte, lucrurile sunt simple și apetisante. Poți alege o rețetă clasică de tarte tatin cu mere, aceeași tartă în varianta cu pere sau poți testa o rețetă rustică de galette cu mere sub semnătura KitchenAid. La polul opus, pentru pofte mai fine, am merge pe niște mini-cheesecakes cu dovleac dulci, cremoase, parfumate... ceva de speriat!

 

Cât timp grozăviile astea se desăvârșesc la cuptor, scoate-ți arsenalul de cuțite fiindcă Halloween-ul tău urmează să devin ă foaaarte înfiorător... Înfiorător de drăgălaș, desigur! Sculpturi în dovleac, de dragul piciului tău sau doar de dragul artei, vor genera chiuituri de copii și chicoteli de adulți și veselia va fi la ea acasă.

Ca să te asiguri că ajungi cu bine la acest happy-end, fără accidente, fără cuțite distruse și cu un copil (sau mai mulți) implicat și fericit lângă tine, urmează sfaturile noastre pentru sculptarea dovleacului de Halloween.

 

1. Folosește un cuțit zimțat pentru a tăia pălăria dovleacului

 

Înainte să începi Operațiunea “Brâncuși față-n față cu Halloweenul”, tapetează-ți masa de lucru cu un ziar și renunță la iluziile de tipul “podeaua va rămâne curată”. Curăță dovleacul de eventualele resturi de pământ, spală-l și usucă-l foarte bine cu un șervet. Taie pălăria dovleacului cam pe la 5-6 cm distanță de tulpină (în funcție de dimensiunea lui) folosind un cuțit zimțat. Mișcă lama cuțitului înainte și înapoi, exact ca atunci când tai o pâine moale cu un cuțit zimțat. Este esențial să ai un cuțit solid, stabil și extrem de bine ascuțit.

Dacă ai un set de piese pentru sculptat dovleci, folosește la acest pas cel mai mare cuțit din set. Asigură-te că deschizătura va fi destul de largă încât să-ți încapă mâna pentru a-l scobi de pulpă și semințe.

 

2. Folosește o cupă de înghețată pentru a curăța pereții interiori ai dovleacului

Înainte de a pune cupa de înghețată la lucru, extrage cu mâna părțile consistente din mijloc, atât cât se poate. Apoi poți interveni cu o cupă de înghețată nu foarte adâncă pentru a răzui toate marginile și a curăța dovleacul în întregime. O curățare adecvată îți garantează că dovleacul se va păstra proaspăt mai mult timp.

Toate bune și frumoase, dar să nu cumva să arunci miezul direct la gunoi :) O să ne mulțumești mai târziu. Pune tot interiorul parfumat al dovleacului într-un castron și ocupă-te, când ai 10 minute libere, să separi toate semințele. Le speli, le întinzi într-o tavă, le presari cu multă sare și le pui la cuptor pentru o rumenire fulger. De ce să-ți bați capul cu asta? Pentru că nu vei găsi niciodată gustul acesta la pungă, în supermarket. Și pentru că s-ar putea să-ți aducă aminte de niște veri petrecute pe la bunici, cu semințe de dovleac coapte pe vatră și sărate de te usturau buzele

 
 

3. Marchează conturul feței dovleacului cu un pix, apoi cu vârful unui cuțit

Acum începe partea cea mai grea, dar și cea mai frumoasă. Creația. Poți folosi șabloanele care vin de obicei în seturile de sculptat dovleci sau poți să lucrezi după imaginația ta și a piciului tău. Oricum ar fi, nu uita să stabiliți dinainte ce vreți să obțineți: un dovleac care să bage în sperieți vecinii sau o figură nostimă și drăgălașă.

Începe să trasezi conturul cu un pix sau un marker ca să poți ajusta cu ușurință dacă nu-ți convine modelul. După ce ai terminat de conturat fața dovleacului, folosește vârful unui cuțit pentru a urmări liniile de marker și a „zgâria” niște mici șanțuri.

 

4. Folosește un cuțit pentru decojit fructe și legume ca să sculptezi dovleacul

 

Nu-ți imagina că un cuțit mai mare va câștiga mai rapid lupta cu carapacea tare și îndărătnică a dovleacului. Ba din contră, o lamă lungă de cuțit poate duce ușor la accidentări. Folosește un cuțit mai mic, dar solid și compact, foarte bine ascuțit. Dacă ai un set de sculptat dovleci, folosește instrumentul zimțat din acesta. Acționează cu răbdare și atenție: orice mișcare poate duce la mutilarea definitivă a dovleacului care se poate transforma într-o secundă dintr-un personaj malefic într-unul simpatic foc și puțin cam... știrb :)

ARTICOLE SIMILAREComentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.