REVISTA

școlii

"Luceafărul"

Energia geotermală

Publicat pe: 27 Nov 2020

FOTO: BICA ANDREI CRISTIAN, CLASA a V – a B
SURSA: restartenergy.ro; agrobiznes.md 
 

Ce este energia geotermală?

Energia geotermală este o formă de energie regenerabilă derivată din căldura emanată din interiorul Pământului prin roci și fluide subterane. Ea face parte din clasa energiilor regenerabile/verzi.

Energia geotermală poate fi găsită sub formă de vulcani, izvoare cu apă caldă și gheizere. Această energie nepoluantă este utilizată în trei direcții energetice: încălzire, electricitate și pompe geotermale. Avantajele energiei geotermale sunt multiple și cunoscute încă din Antichitate (grecii și romanii le foloseau în scopuri curative și sub formă de apă caldă).

Energia geotermală e mai ieftină și mai “prietenoasă” cu natura decât cea obținută din hidrocentrale. Platformele energetice geotermale sunt  mai mici decât cele hidroenergetice, ceea ce are un impact scăzut asupra mediului înconjurător.

 

Ce mai poți afla despre energia geotermală?

– În 1904, în Italia s-a construit prima uzină geotermală din lume.

– Resursele globale de energie geotermală sunt mult mai mari decât resursele de cărbuni, petrol, uraniu, gaze naturale, împreună.

– Căldura geotermală poate fi utilizată la încălzirea locuințelor, individual sau chiar a unor întregi orașe, la creșterea plantelor în sere, la încălzirea apei în crescătorii de pești, etc.

– Islanda este cea mai importantă țară din lume care folosește energia geotermală. Aproape toate locuințele au apă caldă menajeră și sunt încălzite cu apă termală.

 

Ce avantaje și dezavantaje aduce energia geotermală?

Energia geotermală este ecologică și prietenoasă cu mediul înconjurător. De altfel, ea nu prezintă un pericol nici pentru oameni: nu există risc de incendii în lipsa arderii combustibilului, nu se elimină substanțe nocive sau mirosuri neplăcute. În plus, pompele de căldură lucrează fără mare zgomot și nu necesită îngrijire specială.

Cel mai important este că acest tip de energie nu costă nimic. Investiți doar în echipament, bani pe care, specialiștii susțin, că îi veți recupera în cinci ani neplătind facturile pentru energia termică tradițională. Cu toate acestea, costurile de întreținere te fac să eziți și aici este principalul dezavantaj al acestei forme de energie.

ARTICOLE SIMILARE


La mulți ani, române!
  • 336 vizualizari

Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.