REVISTA

școlii

"Luceafărul"

1 Decembrie - Ziua Națională a României

FOTO: CHHAIDA GEORGE AYSA, CLASA a IV - a C
SURSA: agerpres.ro

În fiecare an, la 1 Decembrie, începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Continuă lectura
Ziua națională a României

FOTO: BUȘCAN IRINA NICOLETA, CLASA a V - a A
PRELUCRARE SURSĂ: BUȘCAN IRINA NICOLETA, CLASA a V - a A
SURSĂ: wikipedia.org

 

„Veniți cu toții la Marea Adunare Națională care se va ține la 1 decembrie în Bălgradul lui Mihai Viteazul. Veniți cu miile și cu zecile de mii! Lăsați pe o zi grijile voastre acasă, căci în această zi vom pune temelia unui viitor bun și fericit pentru întreg neamul nostru românesc”.

Și într-adevăr zile bune înaintea datei de 1 decembrie, toate drumurile și trenurile erau pline de însuflețiții români care veneau la cea mai mare sărbătoare a neamului lor. Trenurile, după cum relatează documentele vremii, erau împodobite cu mlădițe verzi de brad și cu drapele naționale. Pe întreg parcursul drumului spre Alba Iulia nu conteneau chiotele de bucurie și cântecele patriotice: „Deșteaptă-te, române“, „Treceți batalioane române Carpații“, „Ardealul ne cheamă“, „Hora Unirii“ etc.

Continuă lectura
Prietenia e un joc
  • Publicat pe: 27 Nov 2020
  • Categorii: Poezii
  • Vizualizari: 796

FOTO: thriveglobal.com
AUTOR: RUSIE ALEXIA, CLASA a VIII - a B
 

Prietenia e un joc secund  

Ce în suflet vibrează profund.

Continuă lectura
Energia geotermală

FOTO: BICA ANDREI CRISTIAN, CLASA a V – a B
SURSA: restartenergy.ro; agrobiznes.md
 

Ce este energia geotermală?

Energia geotermală este o formă de energie regenerabilă derivată din căldura emanată din interiorul Pământului prin roci și fluide subterane. Ea face parte din clasa energiilor regenerabile/verzi.

Continuă lectura