REVISTA

școlii

"Luceafărul"

Lucruri fascinante despre păianjeni

Publicat pe: 11 Nov 2020
Categorii: Sărbători, Desene

IMAGINE 1: MICU IULIANA, CLASA a IV – a A

IMAGINE 2: COSTACHE DAVID IONUȚ, CLASA a IV – a A

IMAGINE3: ILIE THEODOR GABRIEL, CLASA a IV – a B

CONȚINUT: descopera.ro

 

Cel mai mare și cel mai mic păianjen

 

Arahnidele au propriul lor uriaş asemenea biblicului Goliat. Este vorba despre tarantula Goliat care trăieşte în pădurile tropicale din nord-estul Americii de Sud, un pradator oportunist care consumă cam tot ce îi trece prin faţă şi are o dimensiune potrivită. Hrana sa este formată, în principal, din alte nevertebrate, în special rude ale râmelor şi mai rar mamifere, amfibieni sau reptile. Tarantula Goliat consumă şi păsări şi poate creşte mare cât o farfurie de pizza de circa 30 de centimetri.

La polul opus, cel mai mic păianjen din lume trăieşte în Borneo şi are dimensiunea unei gămălii. 

 

Cei mai veninoși păianjeni

 

Aproape toţi păianjenii sunt veninoşi, dar rolul veninului lor este acela de a-şi paraliza prada, nu de a le face rău oamenilor. Din speciile cunoscute de păianjeni, doar 25 au venin care îi poate afecta pe oameni. Cei mai cunoscuţi păianjeni veninoşi din Statele Unite sunt văduva neagră şi păianjenul pustnic maro ale căror muşcături au provocat mai multe morţi în ultimele două decenii.

 

Delicatese de sute de ani

 

În unele culturi, păianjenii sunt văzuţi ca delicatese de sute de ani. În sudul Pacificului, spre exemplu, oamenii mănâncă aceleaşi tipuri de păianjeni pe care le folosesc şi în ţesutul plaselor de pescuit. Păienjenii sunt prăjiţi şi vânduţi de comercianţi stradali. Cei care au gustrat această delicatesă spun că păianjenii au un gust de nuci şi sunt lipicioşi asemenea untului de arahide.

 

Păianjeni neveninoși

 

Nu toate arahnidele sunt păianjeni. Din această clasă fac parte şi scorpionii, opilionii şi căpuşele. Opilionii, numiţi şi cosaşi sau păianjeni de câmp, au un aspect similar cu cel al păianjenilor, dar cu picioarele foarte lungi faţă de corp şi nu ţes pânze ca aceştia. Ei nu sunt veninoşi şi nu reprezintă un pericol pentru oameni.

ARTICOLE SIMILARE


Dovlecelul de Halloween
  • 319 vizualizari
Exersăm limba engleză
  • 392 vizualizari

Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.