REVISTA

școlii

"Luceafărul"

Medii de viață: 9 animale care locuiesc în mediul subteran

Publicat pe: 25 Nov 2020

FOTO:    ALDEA ELENA COSMINA, CLASA a VI – a B
               FLOREA ANA MARIA, CLASA a VI - B
SURSA: ro.ripleybelieves.com
 

Haideți să facem o călătorie în mediul subteran și să cunoaștem nouă animale care trăiesc aici.

 

1. Furnica

Caracteristica cea mai notabilă a furnicilor este capacitatea lor de a construi colonii subterane. Furnicile au, de asemenea, un sistem de guvernare complet structurat; ele sunt capabile să împartă sarcinile și sunt capabile să rezolve probleme complexe la fel ca oamenii.

2. Bursucul

Este un mic mamifer cu picioare scurte, cu corp și picioare scurte adaptate în mod explicit pentru a săpa. Este carnivor, dieta lui fiind în principal râme și ouă. Se știe că trăiește în tuneluri subterane care au fost împărțite în camere diferite. Această specie preferă să locuiască în locuri cu sol bine drenat, pentru săpare ușoară.

 

3. Veverița chipmunk

Chipmunk se distinge de restul rozătoarelor prin ochii ei drăguți, mari și a corpului cu dungi. Aceste specii sunt rareori găsite și sunt cunoscute numai în America de Nord și în unele părți ale Asiei. În ciuda faptului că aceste specii sunt capabile să facă cuiburi în tufișuri și bușteni, totuși preferă săparea unor fundamente subterane.

4. Bilby

Bilby este cunoscut mai ales ca trăiește solitar. Ei construiesc mai multe puțuri subterane și le folosesc ca locuri de ascundere. În plus, evită căldura în timpul zilei. Bilby se găsește în majoritatea regiunilor aride. Prin urmare, sapă adânc în sol pentru a evita căldura din timpul zilei. Aceste specii sunt clasificate ca omnivori care locuiesc în deșert și care se hrănesc mai ales pe semințe, insecte și ciuperci.

5. Cârtița

Acest tip de specie trăiește în zone acoperite în cea mai mare parte de nisip, astfel încât acestea să poată săpa tuneluri. Aceste mamifere tind să evite zonele muntoase și solurile acide. Cârtițele fac tuneluri pentru călătorii și le împart în camere individuale care sunt folosite pentru diverse funcții. De exemplu, pot împărți tunelurile în dormitoare care sunt folosite pentru a da naștere.

 
 

6. Armadillo

Armadillo este un mamifer de dimensiuni mici, care își petrece cea mai mare parte a vieții în soluri umede. Caracteristica cea mai evidentă a acestei specii este armura de piele notabilă, distinctă de restul animalelor subterane. Armadillo este un cuvânt spaniol care înseamnă cel mic. Aceste specii sunt excavatoare excelente și își petrec cea mai mare parte a vieții lor săpând.

7. Greierele de peșteră

Sunt răspândiți în toată lumea, dar mai ales în regiunile cu clima calda, în zonele umede, în peșteri, sub pietre, vegetația de pe sol și bușteni culcați la pământ. Unele specii trăiesc în special prin resturile de frunze de pe sol, altele exclusiv în peșteri. Lungimea acestor greieri poate fi de 1,3-3,8 cm, iar corpul lor în nuanțe de culori cenușii sau cenușii-maronii. La aceste mici viețuitoare picioarele sunt foarte lungi, antenele depășesc în lungime mărimea picioarelor – toate sunt folosite pentru detectarea prădătorilor.

8. Râma

Râma este clasificată ca animal viu subteran datorită capacității ei de a sta în sol. Există diferite specii de râme și toate sunt adaptate pentru a trăi în diferite habitate subterane, în soluri umede și în zone cu multe plante moarte. Acești viermi petrec cea mai mare parte a vieții lor sub suprafața solului, unde există în abundență materiale de plante în descompunere, pe care le pot mânca.

9. Olm

Olm este o specie care se găsește în peștera din Europa. Cea mai remarcabilă caracteristică a acestui amfibian este capacitatea sa unică de a trăi în peșteri subacvatice pentru tot restul vieții. Este descrisă ca fiind orb, și acesta poate fi principalul motiv pentru care salamandrul acvatic își petrece cea mai mare parte a vieții sale ascunzându-se în peșteri. Senzorii auzului sunt extrem de îmbunatățiți pentru a compensa văzul. Olm este clasificat ca fiind în întregime carnivor, consumând viermi, melci și alte insecte marine.

 

ARTICOLE SIMILARE


Mediul terestru
  • 367 vizualizari
Energia geotermală
  • 315 vizualizari

Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.