REVISTA

școlii

"Luceafărul"

Pași în realizarea unei machete

Publicat pe: 10 Nov 2020
Categorii: Machete, Sărbători

REALIZARE MACHETĂ: ALDEA COSMINA ELENA, CLASA a VI - a B

CONȚINUT: adevarul.ro

Pasul 1: Pentru construirea unei machete este bine să facem înainte un plan, o schiţă pe hârtie.

Acest pas este important pentru că astfel putem stabili din timp de ce materiale avem nevoie. În primul rând este nevoie de o bază, o planşetă fie din lemn moale, fie din polistiren sau plută, ultima variantă fiind destul de costisitoare. Placa nu trebuie să fie foarte mare, pentru a putea lucra cât mai uşor. Este suficient un pătrat cu latura de 50 de centimetri. Putem alege o placă de polistiren care se foloseşte la decorarea tavanului.

Pasul 2: Avem nevoie fie de acuarele, fie de hârtie colorată

Pentru a marca pe placă aleile, străzile, grădinile, parcul de joacă etc, în funcţie de decorul pe care dorim să-l realizăm avem nevoie de acuarele sau hârtie colorată. Astfel, putem picta străzile în cuoare gri şi alb sau putem lipi fâşii de hârtie colorată.

Pasul 3: Montarea clădirilor

Cum nu pot lipsi clădirile, folosim cutiile de la sticlele de parfum pe care le putem îmbrăca în hârtie albă, de ziar sau glace şi apoi aplicămcu lipici alte bucăţele de hârtie colorată care să imite geamurile, uşile etc.

Pasul 4: Amplasarea mobilierului urban

Putem amblasa mobilier urban, pe care îl facem cel mai bine din carton. Putem folosi cartonul de la ambalaje, de la cutiile de bomboane, de parfum, coperţi de caiete care nu ne mai trebuie, ambalajele din carton de la medicamente. Tăiem un dreptungi de mici dimensiuni pe care îl pliem la margini şi apoi îl fixăm de placa de polistiren cu lipici, silicon sau bold la marginea aleilor, în faţa blocurilor sau unde considerăm.

Pasul 5: Montarea felinarelor stradale

Pentru felinare stradale aveţi nevoie de beţigaşe de frigărui în vârful cărora lipiţi un carton pliat în formă de cilindru pe care îl coloraţi în galben.

Pasul 6: Improvizarea unui loc de joacă pentru copii

În funcţie de inspiraţie putem improviza un loc de joacă pentru copii, tobogane, foişoare chiar o fântână. Fântâna arteziană este foarte simplu de realizat. Baza va fi un carton colorat în gri deschis, iar apa poate fi insinuată de fâşii de hârtie colorată în diverse nuanţe de albastru pe care le putem lipi în formă de bucle sau din fâşii tăiate dintr-o sticlă din plastic de culoare albastră sau chiar incoloră. 

Pasul 7: Odată ce am separat spaţiile și am montat clădirile trecem la „plantarea” vegetației

Pentru vegetaţie există multe posibilităţi. Tulpina poate fi realizată din beţe pentru frigărui sau pur şi simplu din scobitori şi chiar crenguţe uscate. Acestea se înfig în polistiren în locurile unde am decis că este parcul sau pe marginea şoselelor/aleilor.

Pentru coroana pomilor (partea verde) se pot folosi tot felul de materiale de diferite texturi: fie hârtie creponată, mototolită în formă de ghem, fie ciucuri făcuţi din aţă, lână, sfoară, fie carton tăiat în forma unor discuri de diferite dimensiuni şi apoi montate suprapus pe o scobitoare.

Pentru a crea un brad (Tuia) facem un ciucure din aţă din două culori, verde închis şi verde deschis. Apoi îl tundem cu foarfeca în forma dorită, mai gros la bază şi mai ascuţit spre vârf. Ciucurele tăiat astfel îl lipim de tulpină, care poate fi, aşa cum am precizat anterior o scobitoare sau un băţ de frigărui sau chiar o crenguţă. Tulpina se înfige în placa de polistiren.


Un alt mod de a crea un brad este cu ajutorul discurilor din carton. Decupăm zece discuri cu dimensiuni de la mic la mare pe care le colorăm în diferite nuanţe de verde. Le înfigem apoi, de la mare la mic, într-o scobitoare lăsând un spaţiu de câţiva milimetri între ele.

Ca să facem o salcie, avem nevoie de aceeaşi tulpină din scobitoare pe care o înfigem în polistiren, iar în vârful ei lipim un ghem ciufulit din aţă, câlţi din cânepă (se folosesc la înfiletarea ţevilor) pe care îi putem vopsi cu acuarelă de culoare verde sau fâşii înguste de material textil (un tricou vechi) pe care le ungem cu lipici şi apoi le strângem puternic în pumn.

Dacă vrem să avem un corcoduş roşu, folosim aţă sau câlţi în nuanţe de roşu închis.

Movilele de pământ, pot fi realizate din hârtie mototolită pe care o lipim de placă sau o fixăm cu bolduri, apoi fie o vopsim cu acuarelă sau o acoperim cu hârtie creponată. Pentru flori, variantele sunt multe, dar cel mai la îndemână este să folosim un capsator special care taie hârtia în diferite forme sau pur şi simplu decupăm hârite colorată în bucăţele mici pe care le presărăm în locul în care am decis să facem un parc.

Pentru iarbă, putem folosi aţă în diferite nuanţe de verde pe care o tăiem mărunt şi o aplicăm peste o suprafaţă pe care am dat cu lipici lichid înainte.

Deşi putem munci câteva zile la această machetă, rezultatul poate fi spectaculos. În plus, în acest mod putem petrece timp valoros împreună cu familia.

 

ARTICOLE SIMILARE


Dovlecelul pirat
  • 304 vizualizari

Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.